CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 1, 2 EN 5; SYMFONIE NR. 2 (BEW. LACHNER/BEETHOVEN)

Beethoven: Pianoconcert nr. 1 in C op. 15 (bew. Lachner), Symfonie nr. 2 in D op. 36 (bew. voor Pianotrio Beethoven). Hanna Shybaeyva met het Animato Strijkkwartet en Bas Vliegenthart ( cb). Naxos 8.551432 (69’59”). 2020
 
Beethoven: Pianoconcerten nr. 2 in Bes op. 19 en 5 in Es op. 73. Hanna Shybayeva met het Animato kwartet en Bas Vliegenthart (cb). Naxos 8.551452 (64’43”). 2021
 
Gedurende de Biedermeierperiode van ca. 1815 tot het revolutiejaar 1848 was sprake van de opkomst van de muzikale burgerij die over een piano beschikte en ook thuis wilde genieten en meedoen aan het uitvoeren van concertante werken, mist deze flink waren verkleind. Ignaz Lachner zorgde voor bewerkingen van de Pianoconcerten van Mozart en zijn broer Vinzenz (1811 - 1893) herzag de vijf Pianoconcerten van Beethoven voor pianokwintet. 
Met de opname van de Pianoconcerten nr. 2 en 5 voltooit Hanna Shyabyeva haar volledige reeks opnamen van de vijf Pianoconcerten van Beethoven in de bewerking van Vinzenz Lachner (1811 - 1893) voor pianokwintet (piano, strijkkwartet en contrabas).
Met de in Minsk geboren Hanna Shybayeva maakte ik kennis toen ze als een van de kandidaten deelnam aan een Lisztconcours in Utrecht en niets won. Ze bleef in Nederland, studeerde door bij Naum Grubert en is intussen hoofdvakdocente aan het Amsterdams Conservatorium.
In de een kopje kleiner gemaakte orkestratie (die wel een gemis aan één of twee houtblazers laat voelen) kan ze haar krachten sparen en zich geheel toeleggen op de momenten die een gedifferentieerder en intiemere expressie vragen. Dat biedt ruimte voor een meer diverse zeggingskracht en die wordt geheel benut in mooi transparante en gevoelige vertolkingen.
Als extra krijgen we een sterk gereduceerde Symfonie te horen uitgevoerd door het pianotrio Hanna Shybayeva, Tim Brackman en Pieter de Koe. Het ligt niet aan hen dat in deze bewerking zoveel van het origineel verloren raakt, vooral aan kleuren. Het Animato kwartet werd in 2013 opgericht en bestaat uit Inga Vaga Gaustad, Tim Brackman (v), Elisa Karen Tavenier (va) en Pieter de Koe (vc). DE inbreng van de primarius had wat pittiger en strakker gekund; Shybayeva zorgt dat vooral de langzame delen rijk aan expressie zijn.
De opname van de Pianoconcerten nr. 3 in c op. 37 en 4 in G uit 2019 op Naxos 8.551400, toen nog met het Utrechts Strijkkwartet en Luis Cabrera (cb) werd reeds afzonderlijk besproken.