CD Recensies

BLOMDAHL: ANIARA

Blomdahl: ‘Aniara’. Viveka Anderberg (s., blinde dichteres), Lena Hoel (s., Daisy Doody), Björn Haugan (t., blinde danser, ), Stefan Parkman (t., Doofstomme), Thomas Sunnegardh (t., Chefone), Erik Saeden (b., Mimsaroben) met het Zweeds Omroeporkest en -koor o.l.v. Stig Westerberg. Caprice CAP 22016.1-2 (2 cd’s, 1u., 41’14”). 1985
 
De Zweedse componist Karl Birger Blomdahl (1916 - 1986) schreef zijn in de galactische ruimte beginnende en in een spiegelzaal eindigende science fiction opera ‘Aniara’ in 1959. Het werk is gebaseerd op een destijds recent post-nucleair vers van Martinson. Eigenlijk zou men het werk live of in videovorm moeten ondergaan want behalve dat er heel wat elektronica aan te pas komt, wordt er ook veel in gedanst.
Het werk gaat over wat er gebeurt wanneer een nucleaire Holocaust op aarde plaatsvindt terwijl een asterioide inslaat en de mensheid laat uitzwermen in de ruimte. Gelukkig blijken de muziek en de vertolking daarvan niet zo deprimerend als het gegeven suggereert.