CD Recensies

BACH, J.S.: BRANDENBURGS CONCERT NR. 6, ORKESTSUITE NR. 2

Bach, J.S.: Brandenburgs concert nr. 6 in Bes BWV. 1051; Telemann: Suite voor gamba en strijkorkest in D TWV. 55/D6; Bach, J.S.: Orkestsuite nr. 2 in b BWV. 1067. Rainer Zipperling (vdg) en Michael Schmidt-Casdorff (traverso) met het Orkestvan de achttiende eeuw o.l.v. Marc Destrubé. Glossa GCD 921130 (60’52”). 2021
 
Deze uitgave kreeg de titel ‘The hidden reunion’, maar had even goed ‘van de nood een deugd maken’ kunnen heten. De connectie tussen Bach en Telemann ligt voor de hand en wordt hier versterkt door beider gebruik van de viola da gamba, bij Bach in het Brandenburgs concert nr. 6 en door Telemann als solist in een Suite voor strijkers.
Omdat de opname onder de belemmerende omstandigheden van de Coronacrisis werd gemaakt, horen we van het Orkest van de achttiende eeuw alleen de strijkers. Blazen moet mondkapjes op, gaat nu eenmaal niet. De uitzondering vormt Michael Schmidt-Casdorff die met zijn traverso de soli speelt in Bachs Orkestsuite nr. 2 en van de ‘Badinerie’ een fraaie uitsmijter maakt. 
De Suite van Telemann waarin gambist Rainer Zipperling een glanzende rol vervult, ziet er met de opeenvolgende delen ‘Franse ouverture’, ‘sarabande’, ‘rondeau’, ‘bourrée’, ‘courante’ en ‘gigue’ heel traditioneel uit, ware het niet dat we als tweede deel stuiten op een levendig brokje met de titel ‘La trompette’.
Hoe mooi, donker en warm Bachs Brandenburgs concert nr 6 met twee viole da braccia (altviolen), twee gamba’s, cello, violone (contrabas) en klavecimbel klinkt, wordt hier weer eens gaaf aangetoond. Van de leiding van Marc Destrubé zal ziet veel zijn gevraagd, want individueel zijn alle betrokken musici al jaren vertrouwd met deze muziek.