CD Recensies

BEACH: WERKEN VOOR PIANIODUO (COMPLEET)

Beach: Werken voor pianoduo (compleet). ‘Variaties over Balkan thema’s’ op. 60c, Vierhandige pianostukken nr. 1-3; Suite voor 2 piano’s over Ierse melodieën op. 104, ‘Summer dreams’ op. 47. Pianoduo Genova en Dimitrov. CPO CPO 555.453-2 (63’51”). 2021
 
De afgelopen decennia ontstond een renaissance voor de werken van de Amerikaanse componiste Amy Beach (1867 - 1944). De dynamische ‘Variaties over Balkan thema’s’ behoren tot haar langste en veeleisendste werken. Ze zijn gebaseerd op vier volksmelodieën uit de Balkan en weerspiegelen haar grote belangstelling voor vreemde culturen. Uitvoeringstechnisch stelt het werk zware eisen en stond altijd sterk in de belangstelling.
In 1906 verscheen het als compositie voor pianosolo. Op het titelblad staat de opmerking: ‘Een bewerking voor orkest bestaat in manuscript’. Dertig jaar na na de publicatie van de oorspronkelijke solopianovorm verscheen in 1936 een nieuwe bekorte versie voor solopiano. De versie voor twee piano’s die in 1942 werd gepubliceerd, volgt de herziene soloversie trouw, maar verdeelt het werk in twee variatiereeksen die ieder met het thema beginnen. 
Het Bulgaarse pianoduo Aglika Genova en Liuben Dimitrov voelt zich gezien hun afkomst goed thuis in dit werk en maakt er gedurende bijna twintig minuten iets heel bijzonders van. Dat ook de overige werken heel goed zijn verklankt is hierna geen vraag meer.
Kirsten Johnson maakte in 2008 een opname van de 13 variaties voor pianosolo (Guild Music GMCD 7329).