CD Recensies

BRESNICK: PLANET ON THE TABLE, THE

Bresnick: The planet on the table. Strijkkwartet nr. 4 ‘The planet on the table’, ‘Parisot’, ‘Bird as prophet’, ‘Bundists’. Resp. Brentano strijkkwartet, Ashley Bathgate (vc), Elly Toyoda (v) en Lisa Moore (piano) en Lisa Moore (piano). Cantaloupe Music CA 21166 (61’07”). 1999/2019
 
De Amerikaan Martin Bresnick (1946) studeerde in eigen land in Hartford en Stanford, maar voltooide zijn opleiding in Wenen en had o.a. les van Von Einem en Ligeti. Hij won met zijn composities diverse prijzen en geeft zelf les aan de Yale School of Music.
Als componist leverde hij filmmuziek, schreef hij de opera ‘My friend’s story’, het oratorium ‘Passions of Bloom’, tal van orkestwerken en haast talloze stukken voor kamermuziekbezetting van verschillende omvang en solowerken.
Het vijfdelige Strijkkwartet nr. 4 ‘The planet on the table’ is uit 2019 en werd voor het Brentano kwartet geschreven. Aan het werk liggen gedichten van Wallace Stevens ten grondslag en is bedoeld om klanken die uit de mist van de herinnering opduiken reëel te maken. Het Brentano kwartet zet zich geheel in omdat een treffende, meditatieve werkelijkheid te maken.
De violiste Elly Toyoda en de pianiste Lisa Moore nemen het op zich om om de uitgebreide, aan hun voorgangers - de Braziliaanse cellist Aldo Parisot en componist Robert Schumann en zijn ‘Der Vogel als Prophet’ uit de Waldszenen (met een buiginkje richting Charlie Parker) - gewijde studies van sprekende inhoud te voorzien. 
Lisa Moore eindigt het programma met ‘Bundists’ een vrij kort solowerk waarin elementen van Schumann en Ligeti langskomen. Steeds ontvouwt de muziek zich op een heel eigen wijze en weet Bresnick het onverenigbare te verenigen. Bresnick schrijft inspirerende en geïnspireerde muziek waarnaar het prettig luisteren is.