CD Recensies

BEETHOVEN: STRIJKKWARTETTEN OP. 18 NR. 1-3, CHIAROSCURO

Beethoven: Strijkkwartetten op 18 nr. 1 in F, 2 in G en 3 in D. Chiaroscuro kwartet. BIS SACD 2488 (76’46”). 2019
 
Met deze uitgave staat het uit Alina Ibragimova uit Rusland en Pablo Hermán Benedi  uit Spanje (v), Emilie Hörnland (va) uit Zweden en Claire Thirion (vc) uit Frankrijk bestaande en in 2005 opgerichte Chiaroscuro kwartet aan het begin van een opname van al Beethovens 16 Strijkkwartetten. Ze beginnen keurig aan het begin met drie van de zes kwartetten uit 1798-1800 die in 1801 werden uitgegeven. 
In de vrij korte tijd van zijn bestaan heeft het Chiaroscuro kwartet al een uitstekende reputatie opgebouwd. Net als het Quatuor Mosaïques (Naïve) dat hen voorging toont het viertal duidelijk aan dat spelen op darmsnaren één ding is, maar dat zo zelfverzekerd en in-muzikaal te doen wat anders en belangrijkers is.
Ze weten ook precies wat hen te doen staat en maken van nr. 1 meteen een uitgesproken indrukwekkende compositie met een groot expressief bereik. In vergelijking maken ze van nr. 2 een luchthartiger, hoffelijker werk, meer in de geest van Haydn. Nummer 3 krijgt een heel lyrisch karakter mee; ondanks de nummering was dit vermoedelijk het eerste Strijkkwartet van Beethoven.
De voordracht is in alle drie werken dusdanig goed onderbouwd, intelligent en slagvaardig met een heel levendige frasering dat ik nu al met veel vertrouwen en groot verlangen uitkijk naar het vervolg.