CD Recensies

BARJANSKY: PIANOWERKEN (COMPLEET)

Barjansky: Pianowerken. ‘Pianostukken op. 9 nr. 1-6 Fantasie, Pianosonate nr. 1 op. 7; ‘Pianostukken’ op. 10 nr. 1-6. Julia Severus. Grand Piano GP 796 (64’17”). 2020
 
Een aangename kennismaking met de in Odessa als zoon van de rijke  bezitter van een horloge- en sierraden winkel Solomon geboren Adolf Barjansky (1851 - 1900) die bij Reinecke en Judassohn studeerde in Wenen, Leipzig en Parijs, maar die tenslotte maar een gering oeuvre componeerde, waarvan zijn makkelijk op één cd passende Pianowerken een substantieel bestanddeel vormen. De pianowerken zijn tussen 1892 en 1900 gecomponeerd en werden in Hamburg zowel als Leipzig uitgegeven. Maar je moet de componist eerst wel ontdekken. Julia Severus deed dat en laat horen dat het gaat om onder de invloed van Beethoven, Schubert en Brahms geschreven muziek die overgoten is met een Slavisch sausje en die daardoor best lekker smaakt.
Daarvoor zorgt Julis Severrus die exact weet wat de componist toekomt.
Behalve deze Pianowerken schreef Barjansky twee Strijkkwartetten, een Pianokwartet, een Pianotrio en een Cellosonate. Barjansky bleef zijn leven lang in Odessa wonen en was ook weldoener want hij schonk de plaatselijke Blindenschool vijftienduizend roebel die hij waarschijnlijk van zijn vader had geërfd.
Samen met zijn kinderen Melitta en Mikhail vormde hij een Pianotrio. Opmerkelijk is dat deze Alexander (1883 - 1946) later de wereldpremière verzorgde van het Celloconcert van Delius.
De Duitse pianiste Julia Severus, die in Berlijn en Moskou studeerde, geeft een scherp en aangenaam beeld van de romantisch getinte en in op. 10 al deels impressionistische Pianostukken die daardoor zeer de moeite waard blijken te zijn. Zij heeft meer in haar mars, want behalve dat ze het Aurora duo- en kwartet oprichtte, schreef ze aan de Technische Universität Berlijn ook een proefschrift over Bachs articulatiepraktijk en de toepassingsmogelijkheden daarvan in zijn pianowerken.