CD Recensies

BARRIOS Y MORALES: ANTOLOGÍA DE SU OBRA SINFÓNICA

Barrios y Morales: Antología de su obra sinfónica. Symfonie in f, ‘El ángel de la guarda’, ‘En el ocaso de la vida’, ‘Fuga’ voor strijkorkest in f. Orquesta sinfónica de Coyoacán nueva  AC o.l.v. Rodrigo Elorduy. Sterling CDS 1114-2 (59’21 »). 2021
 
Naast een grote hoeveelheid geestelijke muziek componeerde de Mexicaanse componist Aurelio Barrios y Morales (1880 – 1943) ook orkestwerken. Zijn Symfonie is uit 1913 en hij won er een prijs mee. Wanneer we bedenken dat in datzelfde jaar Stravinsky’s Sacre in première ging en Schönbergs ‘Skandalkonzert’ in Wenen plaatsvond, ontstond aan de overkant van de oceaan dit vrij zwakke standaardwerk nog in de geest van Mendelssohn, Brahms en Schumann. Het werk klinkt niet erg Latijns-Amerikaans en in dezelfde tijd schreef zijn landgenoot Manuel Ponce nationalistischer muziek.
De Symfonie verloopt keurig via het standaardpatroon en heeft een retrospectief karakter. De drie overige werken zijn van vroeger datum. ‘El ángel de la guarda’ (de beschermengel) s geschreven voor orgel, harp, triangel en strijkorkest en heeft een devote sfeer.
In ‘En el ocaso de la vida’ (bij de zonsondergang van het leven) voor strijkorkest uit 1940 wordt uit de eerste akte van Tchaikovsky’s Notenkraker (grootvaders dans) geciteerd. Ook de Fuga is uit 1909 en lijkt een poging om Bach na te doen in een studie.
Het zou misschien meer de moeite waard zijn geweest wanneer het orkestspel een stuk beter was; nu is deze kennismaking met de Mexicaan van nogal gebrekkige waarde. Andere opnamen met werken van deze componist voor een mogelijke herkansing kon ik helaas niet vinden.