CD Recensies

BACH, J.S.: SONATES EN PARTITA'S VOOR SOLOVIOOL, KAVAKOS

Bach, J.S.: ’Sei solo’. Sonates en Partita’s voor soloviool nr. 1-6  BWV. 1001/6. Leonidas Kavakos. Sony 1943990313-2 (2 cd’s, 2u. 25’29”). 2020
 
De Griekse sterviolist Leonidas Kavakos maakte zijn debuut op zeventienjarige leeftijd in 1984. In 2002 nam hij Bachs Sonate nr. 1 en Partita nr. 1 al eens op als onderdelen van een Stravinsky opname (ECM 472.767-2).
Maar hij wachtte tot 2020 voordat hij ze alle zes opnam. Kavakos’ klank is intens, klinkt fluwelig en tegelijk pittig. Hij geeft een moderne aanpak vol karakter en is zich bewust van de historie. Deze is speels in de versieringen, maar nooit overdreven. Zijn formidabele techniek zorgt voor schijnbaar moeiteloos akkoordspel. In de ‘sarabande’ van de Partita in b en aan het begin van de bekende ‘Chaconne’ uit Partita nr. 2 (waarmee hij eindigt) brengt hij de stemmen en de structuur duidelijk naar voren.
Er zijn vrijwel evenveel manieren om deze werken te spelen als er violisten zijn om ze uit te voeren. Rachel Podger in haar historiserende vertolking, de aristocratische vertolkers uit een verder verleden: Arthur Grumiaux en Nathan Milstein, zowel als de jongeren uit de laatste tijd: James Ehnes, Augustin Hadelich, Tedi Papavrami en Fabio Biondi. Ook zij zorgden voor prachtige opnamen. Een ’beste’ is lastig aan te wijzen, maar Kavakos met zijn vurige pleidooi en zijn gracieuze voordracht behoort daar beslist ook toe.