CD Recensies

BASSANI: AFFETTI CANORI, CANTATE ET AEIETTE

Bassani: ‘Affetti canori, cantate et aeiette’ op. 6. Anna Piroli (s), Luigi Accardo (kl., org), Elisa la Marca (theorbe, git) en Nicola Brovelli (vc). Dynamic CDS 7918 (56’). 2021
 
Giovanni Battista Bassani (1647 – 1717) bracht zijn hele muzikale loopbaan door in Noord Italië. Hij werd in Padua geboren en overleed in Bergamo. Waarschinlijk studeerde hij in Venetië bij Daniele Castrivillari en in Ferrara bij Legrenzi. Sinds 1667 was hij als organist werkzaam bij de broederschap van de Accademia della morte in Ferrara en in 1677 werd hij lid van de Accademia filarmonica in Bologna. Later, in 1682, trad hij in dienst van hertog Alessandro II en in 1686 werd hij maestro di capella van de kathedraal in Ferrara. Zijn laatste levensjaren sleet hij in Bergamo waar hij lesgaf aan de muziekschool en muzikaal leider was aan de Santa Maria Maggiore. Hij moet ook een begaafde violist zijn geweest. 
Via deze cd kunnen we hem aardig leren kennen aan de hand  van een heel mooi  expressief uitgevoerde Cantate uit 1684  over liefde en lijden. Het muzikale palet is rijkelijk van kleuren voorzien en in de recitatieven en aria’s worden tal van gevoelens getoond in een goed huwelijk van tekst en muziek.
Maar nog meer indruk maakt de opname met ‘Balletti, gighi e sarabande’ op. 1 van deze tijdgenoot van Corelli door het Ensemble Armonico Cimento (Tactus TC 642701) uit 2004.