CD Recensies

BIRTWISTLE: PIANOTRIO, DUO, PULSE SAMPLER, HOBOKWARTET

Birtwistle: Pianotrio; Duo voor acht strijkers, Pulse sampler voor hobo en slagwerk, Hobokwartet. Nash Ensemble. BIS SACD 2561 (64’44”). 2021
 
De in 1934 geboren Engelse Harrison Birtwistle behoort tot de interessantere eigentijdse componisten en een aparte figuur in het Britse muziekleven. Zijn eerste succes beleefde hij in 1965 met het decet ‘Tragoedia’ dat werd opgenomen door Pierre Boulez met zijn ensemble InterContemporain (DG 439.910-2).
De componist houdt van grote contrasten, bijvoorbeeld tussen gevestigd en vernieuwend, tussen breekbaar lyrisch en heftig fel; zo zorgt hij voor een bijzondere eigen stem in het muziekleven.
Birtwistle onderhoudt nauwe relaties met het Nash ensemble dat hem vaak opdrachten verstrekt.
Dat geldt ook voor de hier opgenomen werken. Het Duo voor acht strijkers – door de componist omschreven als ‘Strijkkwartet voor twee spelers - is het meest recente werk uit 2018. Pulse sampler uit 1981 is eigenlijk voor hobo en claves, maar klinkt hier in een duidelijk gevarieerder versie met slagwerk en het Hobokwartet is uit 2010, het Pianotrio uit 2011.
Omdat het Nash ensemble als geen ander zo vertrouwd is met deze werken. Klinken ze ook vrijwel onverbeterlijk, nu eens overactief, dan weer haast fluisterend, maar voortdurend vol grillige gebaren. En met mooie harmonische en lyrische momenten. Heel treffend is vooral de manier waarop het Duo als het ware in het niets oplost.