CD Recensies

BERNERS: WEDDING BOUQUET, A, LUNA PARK, MARCH

Berners: ‘A wedding bouquet’, ‘March’ (bew. Lane), ‘Luna Park’. RTE Kamerkoor en RTE Sinfonietta o.l.v. Kenneth Alwyn. Naxos 8.555223 (52’07”). 1994
 
Gerald Hugh Tyrwhitt, de veertiende baron Berners (1883 – 1950) had een makkelijk leven omdat hij sinds 1918 kon teren op een erfenis en zijn diplomatieke baan kon opgeven. Dat stelde hem in staat om zich als excentrieke aristocraat aan de schone kunsten te wijden. Behalve componist was hij ook schilder en novellist.
Als componist schreef hij liederen, pianowerken, eenpaar orkeststukken en wat filmmuziek plus een reeks van vijf door Diaghilev bestelde balletten.
‘A wedding bouquet’ uit 1936 is een ballet voor koor en orkest dat is gebaseerd op het toneelstuk ‘They must be wedded to their wife’ van Gertrude Stein. De handeling speelt zich af in de tuin van een Franse boerderij waar een huwelijksfeest wordt voorbereid. Kinderen en volwassen arriveren. Van enigen van hen horen we een verhaal. Twee van hen, Josephine en Julia, veroorzaken problemen en maken scènes. De niet nader genoemde bruidegom danst een tango met veen stel van zijn voorgaande geliefden. Op Julia na verdwijnen alle anderen van het toneel. Er is enige overeenkomst met Stravinsky’s Les noces en Poulencs Les biches in dit charmante werk vol gevarieerde muziek.
Tussen dit werk en het andere ballet volgt een ‘Mars’ voor piano die Philip Lane heeft bewerkt voor harmonie orkest. Het week is kort, maar effectief.
‘Luna Park’ is een vroeger ballet uit 1930 op een scenario van Boris Kochno waarin een circus voorkomt. Een showfiguur stelt vier gekken voor, buigt en verdwijnt. Die gekken zijn helemaal niet gek en ze besluiten om het circus te verlaten. Als de showman terugkomt, ziet hij dat ze weg zijn. Dit herinnert enigszins aan Façade van Walton en klinkt ook bekoorlijk.
De uitvoeringen maken een goede indruk en er wordt enthousiast gezongen en gespeeld, alleen is de tekst niet steeds goed te verstaan en is deze helaas niet af gedrukt in het verder informatieve programmaboekje.