CD Recensies

BACH, J.S.: MATTHÄUS PASSION, PICHON

Bach, J.S.: Matthäus Passion BWV. 244. Julian Prégardien (t., evangelist), Stéphane Degout (bs., Christus), Sabine Devieilhe (s), Hana Blazikova (s), Lucile Richardot (ms), Tim Mead (ct), Reinoud van Mechelen (t), Emiliano Gonzalez (t), Christian Immler (b) en Maîtrise de Radio France met Ensemble Pygmalion o.l.v. Raphael Pichon. Harmonia Mundi HMM 90.2689163 (2 cd’s, 2u., 40’51”). 2021
 
Pichon is vertrouwd met Bachs muziek; hij maakte eerder een opname van diens Köthener Trauermusik voor prins Leopold von Anhalt-Cöthen uit 1729 (Harmonia Mundi HMC 90.2211). Nu zorgt hij keurig op tijd voor de lijdensweek 2022 voor de Matthäus Passion waar hij een verrassende draai aan geeft door van dit werk een soort tragédie lyrique te maken. Dit houdt in dat de passiemuziek als Passion Mathieu bij alle verdieping en verstilling ook iets theatraals krijgt als in een proloog met vijf aktes. Als voorbereiding op de eigenlijke passie dienen de tuinakte, de akte van de hogepriesters, de Pilatus akte, de kruisigings akte en de graflegging.
Als evangelist speelt Julian Prégardien keurig de rol van niet direct betrokken buitenstaander op zich en kijkt meelevend, maar wat afstandelijk naar het gebeuren. Soms toont hij iets van verbazing.
Bij de solisten vallen vooral sopraan Sabine Devieilhe met een wonderschoon ‘Aus Liebe’ en Stéphane Degout als Christus op omdat hij ook de basaria’s voor zijn rekening neemt. Heel fraai o.a. in het troostende en vrij lichtvoetige ‘Mache dich mein Herze rein’. Ook de ingehouden woede van Christian Immler in ‘Gebt mir meinem Jesum wieder’ is heel treffend, mede dankzij een prachtige vioolsolo. Een ander mooi moment uit vele is het duet van Devieihe en Richardot vlak voor het koraal ‘Sind Blitze, sind Donner’.
In het algemeen krijgen de koralen bij Pichon een bijzondere behandeling. Ze klinken als een koor van buitenstaanders dat met verbazing, angst en medeleven de tragische gebeurtenissen volgt. Het laatste koraal wordt a capella gezongen. Al met al werd dit een zeer originele en goed doordachte uitvoering van deze grootse passiemuziek.
Vergelijk hem maar eens met been van de mooiste andere opnamen van Suzuki (BIS S ACD 2500).