CD Recensies

BRUNETTI: DIVERTIMENTI VOOR STRIJKTRIO

Brunetti: Divertimenti voor viool, altviool en cello nr. 1-6, L. 127/132. Proyecto Brunetti. Brilliant Classsics 96485 (48’34”). 2019
 
De Italiaanse componist Gaetano Brunetti (1744 – 1798) was in Spanje in dienst van de prins van Asturias die later Karel IV van Spanje werd. De prins speelde viool en voor hem schreef Brunetti tussen 1772 en 1774 zijn zes Divertimenti, in wezen strijktrio’s. De zoon van de componist, Francesco, nam daarin de cellopartij voor zijn rekening. 
Brunetti was heel productief en genoot internationale faam; hij had ook grote invloed op het culturele leven aan het Spaanse hof en liet heel wat kamermuziek na. In stilistisch opzicht gaat het bij deze Divertimenti om werken in klassieke stijl in sonatevorm met een rondo in galante stijl en melodielijnen die eenvoudig klinken en zijn gebaseerd op kleine motieven die mooi worden versierd door middel van modulaties en chromatiek.
Dat resulteert in charmante muziek vol esprit, muziek die goed is geschreven voor de drie instrumenten. Hier zijn het Fernando Pasqual (v), Isabel López (va) en Pere Joan Carrascosa (vc) die voor mooi geslaagde verklankingen zorgen.
Er staan meer opnamen van Brunetti’s ‘Divertimenti para trio de cuerda’. Band 4 bijvoorbeeld met Ensemble Carmen Veneris (Lindoro NL 3021).