CD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIE NR. 1

Beethoven: Symfonie nr. 1 in C op. 21; Keuris: Symfonie in D. Radio kamer filharmonie o.l.v. resp. Frans Brüggen en Jaap van Zweden. Quattro Live QL 2008-01 (57’11’). 2007/5 

De opnamen van Beethovens 9 symfonieën door Brüggen met zijn eigen orkest uit de periode 1984/93 (Philips 442.156-2) zijn helaas al een poos niet meer leverbaar. Sindsdien voert hij deze werken afwisselend met verschillende orkesten uit. Hier de Eerste tijdens een van de laatste concerten in het oude Vredenburg met de Radio Kamer filharmonie waarvan hij als vertegenwoordiger van de authentieke stroming ere-dirigent is.

Met nog meer ervaring en inzicht dan vroeger ‘organisaliseert’ hij het werk hier op een heel overtuigende manier.

Maar interessanter is natuurlijk de cd première van de ook vierdelige Symfonie in D die Tristan Keuris in 1994 twee jaar voor zijn te vroege dood schreef. Als waarschijnlijk belangrijkste vertegenwoordiger van de Utrechtse componistenschool van Ton de Leeuw spreekt hij een direct aansprekende heldere, lyrische en harmonisch duidelijke muziektaal vol afwisselende beweeglijke en statische momenten met een bijbehorende mooie afwisseling tussen spanning en ontspanning.

Jaap van Zweden hield in het Concertgebouw een warm pleidooi voor het werk. Beide ‘live’ opnamen zijn in hoge mate geslaagd.