CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR.1-5, TAN

Beethoven: De 5 pianoconcerten; Koorfantasie op. 80; 7 Bagatellen op. 33; 11 Bagatellen op. 119; 6 Bagatellen op. 126; 17 Variaties over ‘God save the king’; 5 Variaties over ‘Rule Brittania’; Fantasie op. 77. Melvyn Tan met het Schützkoor en de London classical players o.l.v. Roger Norrington. Virgin 562.242-2 (4 cd’s, 247’49”). 1988/92

 

Normaal gesproken komt iemand die Beethovens vijf pianoconcerten in optima forma in bulk wil aanschaffen terecht bij pianisten als Perahia (Sony), Aimard (Teldec), Kovacevich (Philips), Schiff (Warner) of de oudere opname van Kempff (DG).

En als het op fortepiano moet bij Levin (Archiv), Van Immerseel (Sony) of Bilson. Toch is het in deze categorie sinds ruim vijftien jaar nog steeds Melvyn Tan die het veld aanvoert en nu dit album in de zeer goedkope prijsklasse is beland, lijkt het nuttig er de aandacht op te vestigen.

Tan heeft me in het verleden soms mateloos geërgerd met zijn eigenzinnige, grillige spel, maar of hij hier door Norrington strikt bij de les werd gehouden? Het resultaat overtuigt in elk geval volkomen in zijn soort want de chemie tussen dirigent en solist met het voortreffelijk begeleidende orkest als katalysator lijkt volkomen.

Deze uitvoeringen hebben elan en flair, klinken heel fris en spontaan met net voldoende persoonlijke inbreng om de belangstelling te boeien. Tan is enthousiast en spontaan binnen zekere grenzen en zorgt voor bijzonder levendige vertolkingen. Mooi dat ook de Koorfantasie aan bod komt. Daarin kan de solist zich uitgebreid solistisch op een quasi improvisatorische wijze uitleven. Hij maakt er in vergelijking met bijvoorbeeld Grimaud (DG), Pollini (DG), Kissin (DG) en Barenboim (EMI) echt iets bijzonders van.

Op de vierde cd speelt Tan op Beethovens eigen Broadwood een soloprogramma met aks hoofdschotel de Bagatellen. Ongewoon repertoire, speels, vlot, heel spontaan en speels gedaan. Zo verleent hij mooie nieuwe inzichten in Beethovens miniatuurwereld. Voor de Bagatellen op een concertvleugel gespeeld, kan men terecht bij onder meer Lill (Chandos), Jandó (Naxos) en de historische opnamen van Schnabel (Naxos).