CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLSOLOSONATES EN PARTITA'S, NR.1-6, SUITES VOOR SOLOCELLO NR. 1-6, NIGEL NORTH

Bach: De 3 Sonates en 3 Partita’s voor soloviool BWV 1001/6; de 6 Suites voor solocello. Nigel North (luit). Linn Records CKD 300 (4 cd’s, 272’08”). 1993/6


De Harmonia Mundi cd van Paul O’Dette met luitwerken van Bach wekte belangstelling voor deze vroegere uitgave waarop Nigel North eigen bewerkingen speelt van de bekende werken voor soloviool en solocello. Hij hanteert daarvoor een 13-(dubbel) snarige luit van Thomas Neitzert naar een voorbeeld van Leopold Wilhelm uit ca. 1730 in de stemming A=392.

 

North is niet de enige die zich aan deze werken in luitbewerking waagde, maar wel de eerste die dat consequent en volledig doet. Eerdere ondernemingen van Satoh, Thodey en op gitaar van o.m. Segovia, Söllscher, Barrueco, Wangenheim, Williams en Romero komen in de herinnering. Maar North North vestigt hier als het ware een nieuwe norm. De extra snaren dragen bij aan een steviger, beter resonerend basfundament en leggen de linkerhand van de speler minder beperkingen op bij het dempen van ongebruikte snaren.

 

Het toucher van North is aangenaam licht in de galanteries van de vlotte dansdelen, maar er schuilt ook voldoende ernst in de sarabandes. Contrasten en nuances blijven niet beperkt tot de tempi, maar raken ook tot de geest van de muziek. De luitenist weet ook mooi te versieren en doet dat op elegante manier, maar hij beperkt zich gelukkig ook wat een overdaad betreft. Zijn rubati zijn ‘buigzaam’. Geen wonder dat het klinkend resultaat uit een intiem kerkje in East Woodhay zo overtuigt.