CD Recensies

BACH, J.S.: SUITES VOOR SOLOCELLO NR.1-6, MA

Bach: De 6 Suites voor solocello BWV 1007/1012. Yo-Yo Ma. Sony 63203 (3 cd’s, 143’). 1998

 


Toen Pablo Casals een sceptisch publiek voor het eerst confronteerde met deze zes solosuites die tot dan toe alleen van academisch belang werden geacht, kon niemand vermoeden dat er anno 2005 meer dan twee dozijn integrale opnamen van deze werken ter beschikking zouden staan.

 

Yo-Yo Ma besloot in 1998 deze materie onder de titel Inspired by Bach deze materie op een heel bijzondere, gevisualiseerde manier aan te pakken. Dat initiatief werd bekroond met een Emmy Award en is ook parallel in audiovorm parallel verkrijgbaar. Dat filmproject vergde vier jaar en vergde reizen naar Japan, Rome, Canada en drie locaties in Massachusetts. De uitzending van het resultaat baarde opzien op TV (in Nederland uitgezonden door de VPRO).

 

Ma onderzocht elk van de zes suites met kunstenaars uit andere disciplines – bijvoorbeeld in The music garden de eerste suite met tuinarchitecte Julie Moir Messervy op weg van Boston naar Toronto en in de tweede, The sound of carceri met Piranesi’s achttiende eeuwse gevangenisetsen als virtueel 3D decor in Rome; de overige suites onder andere met een Kabukispeler en een beroemd stel kunstschaatsers – wat grote invloed uitoefende op zijn opvattingen over deze werken en de interpretatie daarvan.

 

En inderdaad, in vergelijking met Ma’s eerste opname van deze stukken uit 1984 speelt Ma deze werken wat lichter, met meer staccato en in rustiger tempi. De Sarabandes bijvoorbeeld doet dat minder goed, ook omdat ze lichtelijk worden geromantiseerd.

 

Dat multimedia project is heel bijzonder en kan een inspiratie zijn, maar of het ook tegen herhaald gebruik bestand is? De tijd zal het leren. Wie zuiver en geconcentreerd deze werken auditief wil ondergaan en de eigen fantasie wil laten werken, kan veel genoegen beleven aan deze set. Maar in alle objectiviteit moet worden vastgesteld dat Fournier (DG 449.711-2), Schiff (EMI 574.179-2) en ook Wispelwey (Channel Classics CCS 12298) eigenlijk meer voldoening geven.