CD Recensies

BACH, J.S.: OBOE D'AMORECONCERT, HOLLIGER

Bach: Oboe d’amore concert in D BWV 1053; Sinfonia uit Cantate no. 156; Canonisch trio in F BWV 1040; C.Ph.E. Bach: Hoboconcerten in Es Wq. 165 en Bes Wq. 164. Heinz Holliger met Camerata Bern o.l.v. Thomas Zehetmair. Philips 454.450-2 (63’21”). 1996

 

Het oboe d’amore concert van Bach sr. is een heel overtuigende reconstructie van het klavecimbelconcert in E en de sinfonia uit cantate 156 is een mooi lyrische solo voor hobo en strijkers die we ook kennen als het langzame deel uit het klavecimbelconcert in f, terwijl het trio een leuke afronding biedt van dit gedeelte op de cd.

De beide concerten van C.Ph.E. dateren uit zijn latere, Berlijnse jaren en zijn in galante stijl met in de langzame delen wat duisterder ondertonen. Afgezien van wat nog oprechter authentiekelingen van dergelijke werken zouden kunnen maken, zijn de onderhavige verklankingen van de werken van Bach père heel mooi gelukt, licht van toets, mooi levendig gefraseerd en gearticuleerd. De aan zoon Bach bestede zorg is wat minder met nogal veel vibrato bij de strijkers, maar met een blijvend prachtige invulling van de solopartijen.