CD Recensies

BARBER: SYMFONIEEN NR. 1, 2

Barber: Symfonieën nr. 1 op. 9 en 2 op. 19; Ouverture The school for scandal op. 5; First essay for orchestra op. 12. Koninklijk Schots nationaal orkest o.l.v. Marin Alsop. Naxos 8.559024 (69’47”).

 

Barber schreef zijn witheet aandoende tweede symfonie die door het Boston symfonie orkest onder Serge Koussevitzky ten doop werd gehouden in het oorlogsjaar 1944, herzag het werk in 1947 en trok het in 1960 merkwaardigerwijs in. Geen nood, want de dirigente Alsop houdt er hier desondanks een overtuigender pleidooi voor dan Järvi (Chandos). Met name het andante (onder de titel ‘Midnight flight’ ook als filmmuziek gebruikt) is bijzonder sfeervol.

Gevoel voor jeugdig karakter en sfeer valt ook niet te ontzeggen aan haar pittige interpretatie van de eendelige, uit 1936 daterende eerste symfonie. Geestig en luchtig slaagde de op zichzelf staande ouverture van The school for scandal; het eerste Essay krijgt ook een heel pakkende vertolking, maar in dit drietal laatstgenoemde werken is de concurrentie van Zinman en het Baltimore orkest (Argo 436.288-2) met verfijnder, virtuozer orkestspel wel erg groot. Niettemin: een heel geslaagde aanwinst.