CD Recensies

BARTÓK: VIOOLCONCERT NR. 2, MULLOVA

Bartók: Vioolconcert nr. 2 Sz 112; Stravinsky: Vioolconcert in D. Viktoria Mullova met het Los Angeles filharmonisch orkest o.l.v. Esa-Pekka Salonen. Philips 456.542-2 (56’42”). 1997

 

De tot nu toe mooiste opnamen van Bartóks tweede vioolconcert hadden we te danken aan Shaham (DG 459.639-32) en Chung (EMI 754.211-2) met als mogelijk blijvend voordeel dat zij zich beiden over louter werken van deze componist ontfermden. Maar wanneer men bovenstaande koppeling eenmaal accepteert, is er feitelijk van dit tweetal werken geen betere uitvoering mogelijk en zeker niet als muziekconserve beschikbaar. Mullova en Salonen geven vooral hoogst briljante verklankingen van beide werken en hun streven komt volledig tot zijn recht dankzij een bijzonder geslaagde opname. Meteen aan het zachte begin van het Bartókconcert veert men aangenaam verrast op bij het zo duidelijk horen van de inzet en het filigraanwerk van Mullova’s solo komt prachtig uit. Ze speelt intens en niet als de ‘koude kikker’ waarvoor ze ten onrechte is gehouden. De finale biedt een aangename verrassing omdat hier voor het eerst op cd het slot is vervangen door het door de componist oorspronkelijk voorziene eind.

Ook Stravinsky lukte optimaal met een fraaie aria als hoogtepunt en mooie bijdragen van de koperblazers. Hier zijn het Chung (Decca 425.003-2) en Lin (Sony 53969) die het proberen waard zijn als alternatief.