CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOSONATES NR. 30, 31, 32, UCHIDA

Beethoven: Pianosonates nr. 30 in E op. 109, 31 in As op. 110 en 32 in c op. 111. Mitsuko Uchida. Philips 475.6935 (66’50”).

 

Voor de pianosonates en pianoconcerten van Mozart wist Uchida me nooit bijster enthousiast te maken, maar haar opnamen van late pianowerken van Schubert waren prachtig. In deze late Beethoven neemt ze een soort tussenpositie in. Hier speelt ze heel beheerst, ze heeft ook heel grondig (tè grondig?) over haar opvattingen nagedacht en laat geen detail aan het toeval over. Maar daardoor gaat iets aan spontaniëteit, stuwkracht en emotionaliteit verloren. Te beweren dat het allemaal net iets te berekenend klinkt, gaat te ver, maar de gevoelens, de onderhuidse sporen van drama en vervoering blijven net iets teveel in een korset gevangen.

Het is allemaal prachtig afgewerkt, maar heeft ondanks prachtige momenten net wat teveel studiosmaak, hoewel de pianoklank juist heel mooi is (Snape, Maltings heeft een voor dit doel ideale akoestische ambiance). Luister wel en vergelijk, liefst met Solomon (EMI), Pollini (DG), Kempff (DG) en Brendel (Philips).