CD Recensies

BELLINI: CAPULETI E I MONTECCHI, I

Bellini: I Capuleti e i Montecchi. Eva Mei (Giuletta), Vesselina Kasarova (Romeo), Umberto Chiummo (Cappelio), Ramón Vargas (Tebaldo) en Simone Alberghini (Lorenzo) met het koor van de Beierse omroep en het Münchens omroeporkest o.l.v. Roberto Abbado. RCA  09026-68899-2 (3 cd’s, 170’37”). 1997

 

Deze opname is de vrucht van wat extra musicologisch en historisch speurwerk want het album bevat een derde cd om ruimte te maken voor een alternatieve versie van de grafscène door Nicolai Vaccai die vijf jaar voor die van Bellini tot stand kwam plus een stel alternatieven met door Rossini van versieringen voorziene aria’s.

Wie daaraan geen behoefte heeft, kan terecht bij de uitgaven op twee cd’s van Runnicles (Teldec 3984-21472-2) met Larmore/Hong of van Muti met Baltsa/Gruberová (EMI 764.846-2). Maar feitelijk maakt RCA aanspraak op de onderscheiding een eerste keus te zijn, maar dan ook vooral op grond van de muzikale kwaliteiten. Om te beginnen is Kasarova een ideale Romeo, een rol die ze met veel karakter vervult en van glans voorziet. Mei is een broze, gevoelige meisjesachtige Giulietta, kwetsbaarder dan bijvoorbeeld Gruberova, maar heel mooi. Bij de overige bezetting treft vooral de geweldige Tebaldo van Ramón Varga. Het is ook een genoegen te horen hoe flexibel en veerkrachtig Roberto Abbado met het orkest omspringt. Dit is lyriek in optima forma en de opname strooit geen greintje roet in het eten. Ook daarom dus een logische eerste keus.