CD Recensies

BERIO: SEQUENZAS NR. 1-14

Berio: De 14 Sequenza’s. Luisa Castellani (sopraan), Sophie Cherrier (fluit), Lazlo Hadady (hobo), Alain Damiens (klarinet), Pascal Gallois (fagot), Christian Wirth (altsaxofoon), Gabriele Cassone (trompet), Benny Sluchin (trombone), Jeanne-Marie Conquer (viool), Christophe Desjardins (altviool), Frédérique Cambreling (harp), Eliot Fisk (gitaar), Florent Boffard (piano) en Teodoro Anzellotti (accordeon). DG 457.038-2 (3 cd’s, 157’52”). 1994/7

 

Een kleurige, virtuoze instrumentale schrijfwijze is de dominante factor van de cyclus Sequenza’s die veertien stukken voor verschillende solo instrumenten omvat. De eerste ontstond in 1958, de laatste in 2000, zodat ze vrijwel de hele componistenloopbaan van Berio omspannen. Samen vormen ze een innoverend onderzoek van de virtuoze en dramatische mogelijkheden van de muzikale uitvoeringspraktijk. Een paar van de vroege exemplaren, zoals die voor fluit (1958) en piano (1966) zijn klassieke voorbeelden van de abstracte muziektaal uit het midden van de vorige eeuw, andere verraden een voorliefde voor het theatrale dat meer lijkt overeen te stemmen met Berio’s natuur: de clowneske no. V voor trombone (1965) bijvoorbeeld of de vocale acrobatiek uit no. III (1965).

Lang is nadrukkelijk de aandacht te zeer gericht op de zuiver virtuoze kanten van deze werken, hier krijgt de expressieve kant, het wezen der timbres evenzeer aandacht. Dat blijkt bijvoorbeeld mooi in no. 5 voor de biologerende trombone, no. 6 met een koortsachtige altviool en no. 7 voor de cataclysmische hobo.

De leden van het Ensemble InterContemporain tonen hier beurtelings hun mogelijkheden tot haast ongelimiteerde virtuositeit waarmee ze terecht uitgroeiden tot een van de beste in moderne muziek gespecialiseerde ensembles. Ze exploreren de dramatische zowel als de lyrische mogelijkheden van het materiaal volledig. Als gasten treden andere grootheden op, zoals sopraan Luisa Castellani, trompettist Gabriele Cassoni, gitarist Eliot Fisk en accordeonist Teodoro Znzellotti die voor een geweldige realisatie van Sequenza XIII (‘Chanson’) zorgt. De voortreffelijke opname brengt dit alles levenecht bij de luisteraar.