CD Recensies

BERIO: SINFONIA, EINDRUCKE, BOULEZ

Berio: Sinfonia; Eindrücke. New swingle singers en Orchestre national de France o.l.v. Pierre Boulez. Warner Apex  8573-89226-2 (44’43”). 1986

 

Tegenwoordig is het een stuk gemakkelijker om avant-garde werken met blijvende waarde te onderscheiden van eigentijdse curiositeiten die door de tand des tijds zijn aangetast. Veel van Berio’s muziek behoort tot de overlevenden, dankzij de inspiratie, het vakmanschap en de bijzondere gedachten van de componist. Ook zijn Sinfonia met referenties aan Lévi-Strauss, Samuel Beckett en de dood van Martin Luther King overstijgt zijn oorspronkelijke context en boeit nog steeds. Treffend is vooral het derde deel met zijn merkwaardige collage van citaten uit diverse hoek, van Bach tot Berg en van Beethoven tot Boulez: typische stream of conciousness muziek tegen het achtergrond van de voortdurend aanwezige scherzo uit Mahler II.

Ook Eindrücke is een kort, imposant orkestwerk. De uitwerking en opname van de Sinfonia zijn duidelijk beter dan die van Berio zelf (CBS/Sony). Alleen Chailly (Decca) overtuigde minstens zo goed.