CD Recensies

BRAHMS: LIEDEREN COMPLEET, FISCHER-DIESKAU

Brahms: Complete liederen voor mannenstem. Dietrich Fischer-Dieskau (bariton) met respectievelik Wolfgang Sawallisch, Daniel Barenboim, Sviatoslav Richter en Gerald Moore (piano). EMI 764.820-2 (6 cd’s).

Brahms: Complete liederen voor mannenstem. Dietrich Fischer-Dieskau (bariton) en Daniel Barenboim (piano). DG 447.501-2 (6 cd’s).

 

De liederen die Brahms schreef omspannen zijn hele muzikale leven vanaf de vroege liederen op. 3, 6 en 7 uit zijn Hamburgse tijd (1851/3) tot de Vier ernste Gesänge uit 1896, het jaar voordat hij overleed. Hij weigerde de première van die laatste liederen bij te wonen en hij werd er persoonlijk zo door ontroerd dat hij in tranen uitbarstte toen hij ze aan Richard Heuberger voorspeelde.

Veel van deze liederen zijn minder subtiel dan die van bijvoorbeeld Schubert of Wolf, maar er is wel een haast onuitputtelijke reeks fraaie melodieën mee gecreëerd

Dietrich Fischer-Dieskau is er altijd een prominent vertolker van geweest en het DG album bevat er een ideale opname van die in 1972 werd gemaakt toen de zanger op het hoogtepunt van zijn carrière was. De rest van het in het DG album opgenomen liederen werd in de periode 1978 tot 1982 gemaakt toen zijn stem ook nog nauwelijks slijtage- of ouderdomsverschijnselen vertoonde. Barenboim toonde zich een ideale, verbeeldingsvolle partner aan de vleugel. Er is alles aan gedaan om de opnameklank te optimaliseren.

Aanvankelijk maakte het materiaal deel uit van een complete opname van Brahms’ werken op lp die in 1983 bij gelegenheid van de honderdvijftigste verjaardag van de componist verscheen.

Het materiaal dat in de EMI uitgave is gebundeld is van eerder datum en bestaat uit een compilatie van vroeger materiaal dat er net als bij DG eerder in lp vorm was (EMI 191-50379/85, 7 lp’s). Het is wisselender van kwaliteit, mede door de inbreng van verschillende begeleiders, waaronder wèl Sviatoslav Richter in de 15 Romanzen uit Die schöne Magelone. Dit werk is overigens in dezelfde vorm als ‘live’ opname van een Salzburg festival uitgebracht (Orfeo C 490.981B). Ook het aandeel van Gerald Moore is nooit te versmaden. Het EMI album is nu ook spotgoedkoop bij Het Kruidvat verkrijgbaar en als zodanig een aanbeveling waard.

Wie het totaal iets teveel van het goede is, kan voor wat de liederen voor mannenstem betreft ook terecht bij onder meer Thomas Quasthoff (DG), Robert Holl (Decca), Hans Hotter (EMI) en Thomas Allen (Virgin).