CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLSOLOSONATES NR. 1-3 EN PARTITA'S NR.1-3, MULLOVA

Bach, J.S.: De 6 sonates en partita’s voor vioolsolo BWV 1001/6. Viktoria Mullova. Onyx  4040 (2 cd’s, 132’22”). 2007/8

Het was aan te zien komen. Mullova nam al veel eerder aanloopjes voor deze grote gooi. In 1992/3 met de 3 Partita’s (Philips 434.075-2) en een drietal vioolsonates met Bruno Canino (Philips 434.084-2). Kort na verschijning merkte ze al dat ze daarmee eigenlijk niet tevreden was. Na een periode van nadenken en proberen volgden in 2007 toen de complete vioolsonates met Ottavo Dantone (Onyx 4020) die een schot in de roos waren. En nu dan met een volledige voor barokmuziek ingerichte  Guadagniniviool met darmsnaren in de lage stemming (het omslag geeft een mooi beeld van de gebruikte strijkstok) en een volmaakt beheerste Bachstijl de vioolsolowerken, door haar zelf in een interview “haar belangrijkste opname ooit” genoemd.
Natuurlijk konden we al beschikken over goed vergelijkbare opnamen van Podger (Channel Classics) en Tognietti (ABC) met eveneens uitstekende vertolkingen, maar Mullova heeft nu meerwaarde te bieden. Met ingehouden blijken van virtuositeit klopt hier eigenlijk alles, de intonatie, de nuancering, de verschillende ritmen, de tempi, de frasering, de agogische accenten, de prachtige harmonieën.
Deze uitgave kan vooreerst niet anders dan een favoriete rol spelen. Wat is de ontwikkeling gevorderd sinds Decca vijftig jaar geleden de eerste ‘authentieke’ pogingen van Emil Telmányi uitbracht! Die of een vergelijkbare zijn nu nog te beluisteren op Testament SBT 21257.