CD Recensies

BRAHMS: MOTETTEN, MISSA CANNOCICA

Brahms: 2 Motetten op. 27; 2 Motetten op. 74; 3 Motetten op. 110; Fest- und Gedenksprüche op. 109; Missa canonica op. posth. RIAS kamerkoor o.l.v. Marcus Creed. Harmonia Mundi  HMG 501591 (60’51”). 1994/5

 

Prachtige, maar nogal onbekende en dus verwaarloosde werken. In geen andere sector van zijn muziek was hij zich zo bewust van zijn muzikale erfenis als hier. Hij componeerde deze stukken op en hoogtepunt in de laatromantiek, maar sloot zich aan bij de formele, contrapuntische traditie van vroeger die zelfs teruggaat tot Schütz en Bach, de Italiaanse meesters van het dubbelkoor, zowel als zijn eigen Noord Duitse achtergrond. Wie deze werken voor het eerst hoort, zal zich nauwelijks bewust zijn van het mathematische karakter van de constructies, de puur muzikale logica en het enorme vakmanschap waarmee dit alles tot stand kwam. Voe gaarbij een behoorlijk groot aandeel voor emoties.

Een treffend voorbeeld vormen de drie overlevende delen van de Missa canonica uit 1856. Ze werden pas in 1984 gepubliceerd en hier beleefden ze een tiental jaar later hun eerste opname. Van de motetten bestaan uiteraard meerdere opnamen, maar geen daarvan is eigenlijk bevredigender dan deze. De koorzang is prachtig homogeen en stijlvol. De oorspronkelijke cd is als heruitgave fijn goedkoop verkrijgbaar.