CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLCONCERTEN NR.1 EN 2 E.A., PODGER

Bach, J.S.: Vioolconcerten nr. 1 in a BWV 1041, 2 in E BWV 1042; Vioolconcerten in A BWV 1055 (naar Klavecimbelconcert in A) en in g (naar Klavecimbelconcert in f BWV 1956). Rachel Podger met Brecon baroque. Channel Classics CCS SA30910 (51’18”). 2010

 

Nieuw is deze bijdrage van Podger aan dit specifieke repertoire niet. Ze maakte van de beide officiële soloconcerten en het dubbelconcert al een opname met de Academy of ancient music onder Manze (Harmonia Mundi HMU 90.7155), maar hier kan ze met gewonnen inzichten zelf alles naar haar hand zetten. Interessant is nu de weglating van het dubbelconcert en de toevoeging van beide gearrangeerde klavecimbelconcerten die we in deze vorm nauwelijks eerder tegenkwamen.

Vergeleken met de vorige aanpak die van soliste en dirigent getuigde van veel fantasie lijkt in de nieuwe opvatting eerder sprake van een soort nieuwe zakelijkheid. De tempi zijn aan de snelle kant, geheel naar de huidige mode. De muziek klinkt op een fijnzinnige manier gespierd, atletisch en heel vitaal en de lichte authentieke timbres van de kleine begeleidingsgroep dragen ook bij aan het lichte, maar resolute karakter van het geheel.

Ook van Huggett (Watner), St. John (Avie) kenden we al dit soort aanpak dat blijkbaar de norm is. Wat klinkt iemand als Grumiaux (Philips 420.700-2), ooit een soort gouden standaard, intussen bedaagd op het romantische af…. Met nog bijna twintig minuten onbenutte speelduur had er best nog een fors concert bijgekund.