CD Recensies

BACH, J.S.: MISSAE BREVES NR. 1 EN 4

Bach, J.S.: Missae breves nr. 1 in F BWV 233 en 4 in G BWV 236; Motet ‘O Jesu Christ, meins lebens Licht’ BWV 118. Eugénie Warnier (s), Terry Wey (altus), Emilio Gonzalez-Toro (t) en Christian Immler (b) met Pygmalion. Alpha 170 (61’). 2009

 

Nadat Alpha als de Missae breves nr. 2 en 3 op Alpha 130 had uitgebracht, vormt deze cd een logisch en welkom slot van deze reeks. Met de komst van dergelijke authentieke uitvoeringen, zoals ook door Argenta en Gritton c.s. met het Purcell kwartet (Chandos CHAN 0642 en 0653), Herreweghe (Virgin 561.721-2), Rilling (Hänssler 92072) en Koopman (Challenge C72222) is het absurde vooroordeel tegen deze Lutherse korte missen definitief geslecht. Voor gebruik in de Lutherse kerk werden namelijk alleen ‘Kyrie’, ‘Gloria’, ‘Domine Deus’, ‘Qui tollis’, Quoniam’ en ‘Cum sancto spiritu’ nodig. Verder pleitte tegen deze werken dat ze goeddeels bestonden uit voorhanden cantatedelen uit de jaren 1720.

Binnen de oude muziek uitvoeringspraktijk bestaan tenminste twee mogelijkheden: of je vertrouwt sober het vocale aandeel toe aan telkens één stem per partij, waarbij de solisten tevens als koor functioneren met bovendien een minimalistische instrumentale begeleiding, zoals op Chandos gebeurt. Of je kiest voor een grootschaliger aanpak met een koor van hier 21 leden en een orkest met 25 leden, zoals op Alpha. De andere vertolkers kiezen ook voor een dergelijke optie. Zoals op Chandos werd gekozen voor de altus Michael Chance, zo is hier de voorkeur gegeven aan Terry Wey.

Interessant is dat als aanvulling is gekozen voor het Motet ‘O Jesu Christ, meins lebens Licht’ dat niet tot de geijkte, bekendere 6 Motetten BWV 225/30 behoort maar als BWV 118 een haast ondergeschoven, zelfstandig leven leidt. Het verleent meerwaarde aan deze uitgave die over de hele linie wordt gekenmerkt door een levendige, stijlvolle en vrij lichte aanpak met heldere harmonieën, een vrij pittige aanpak en een ietwat madrigaleske expressiviteit. Het resultaat is zodanig dat het gelijkwaardig is aan de mooiste versie tot nu toe op Chandos.