CD Recensies

BEETHOVEN: VIOOLCONCERT, 2 VIOOLROMANCES, FERSCHTMAN

Beethoven: Vioolconcert in D op. 61; Vioolromances nr. 1 in G op. 40 en 2 in F op. 50. Liza Ferschtman met het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend. Challenge Classics CC 72384 (58’27”). 2010

 

Dit is een bijzondere vertolking van Beethovens Vioolconcert en hij verdient het om aandachtig te worden beluisterd. Het eerste deel is hier meer dan normaal gebouwd op een soort strijd tussen dynamische extremen. Sommigen hadden misschien een wat minder agressief orkest gewenst, maar met de in de authentieke uitvoeringspraktijk opgedane ervaring weet de dirigent wat hij doet. Brüggen ging trouwens bij Zehetmair (Philips 462.123-2) op dezelfde manier te werk.

Aan stuwkracht geen gebrek aan drama ook niet, maar het wordt mooi afgewisseld door verstilder passages. Interessant is vooral ook  de tegenwoordig steeds vaker gebruikte cadens in het eerste deel op basis van wat Wolfgang Schneiderhan destijds destilleerde uit Beethovens pianoversie. De belangrijke paukenpartij wordt prachtig ingevuld door Peter Prommel. Het larghetto is vol subtiele nuancen en sprekende solistische stembuigingen. De finale bezit de nodige ritmische verve.

De beide Romances verlopen in dezelfde geanimeerde geest. Wat fijn dat twee jonge Nederlandse solistes meedoen in de voorste gelederen van deze (over)veel opgenomen werken. Zie voor meer hierover de in maart 2010 bijgewerkte Vergelijkende Discografie over het Vioolconcert.