CD Recensies

BACH/BUSONI: PIANOWERKEN, DEMIDENKO

Bach/Busoni: Toccata en fuga in d BWV 565; Koraalvoorspelen ‘Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ’ BWV 639, ‘Nun komm der heiden Heiland’ BWV 659; ‘Nun freut euch, lieben Christen gmein’ BWV 734; Capriccio in Bes ‘bij het vertrek van een beminde broer’ BWV 992; Preludium en fuga in Es ‘St. Anna’ BWV 552; Toccata, adagio en fuga in c BWV 564. Nikolai Demidenko. Hyperion CDA 66566 (76’20”). 1991

 

Nog voordat de authenticiteitsbeweging eind jaren vijftig vorige eeuw in bloei kwam, stonden de overdadig romantische orkestbewerkingen van Bachs muziek door Leopold Stokowsky en de eerdere pianobewerkingen daarvan door Ferruccio Busoni in een kwaad daglicht.

Intussen is men daarover wat genuanceerder gaan denken in een vreedzamer muziek coëxistentie wereld. En als er iemand een overtuigend pleidooi voor die bewerkingen heeft gehouden, dan is het wel Demidenko met zijn heel mooie interpretaties die zonder opsmuk de kern van de diverse stukken raken. Een mooi bespeelde Steinway bij Bach: het mocht al langer, maar krijgt hier nog meer zin en inhoud. Een vervolg verscheen op Hyperion CDA 67324.