CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLSOLOSONATES EN PARTITA'S NR. 1-6, KHACHATRYAN

 

Bach, J.S.: 6 Solovioolsonates en -Partita’s. Sergei Khachatryan. Naïve V 5181 (2 cd’s, 2u 33’). 2008/9

 

 

Tot de interessantere en veelzijdigste jongere violisten behoort zeker de in 1985 geboren Armeniër Khachatryan die hier een keurig visitekaartje afgeeft. Hij is met zijn plooibare vertolkingen best interessant, gebruikt gelukkig weinig vibrato en weet hoe barokmuziek op een moderne viool kan en misschien wel moet klinken. Op de intonatie valt om te beginnen niets af te dingen zonder dat de drie- en vierstemmige akkoorden in gevaar komen. De afwerking is keurig, met voldoende aandacht voor de versieringen en de dynamische contrastwerking, maar ook aan een groot engagement bestaat geen twijfel.

De expressie en de inhoud zijn heel goed in evenwicht; aan eigenlijk alle veeleisende parameters wordt voldaan met een mooie combinatie van virtuositeit en muzikaal inzicht.

Zodat de voorkeur die bij de middelbare en jongere interpreten vooral uitgaat naar de dames Mullova, Ibragimova en Fischer, nu ook Khachatryan omvat.

Curieus foutje in de begeleidende tekst nog: de violist zou onder meer ook met dirigent Jukka-Pekka Sarasate zijn opgetreden. Met Jukka-Pekka Saraste (1956) is goed mogelijk, met vioolvirtuoos Pablo Sarasate (1844-1908), componist van o.m. van de Carmen fantasie en de Zigeunerweisen, lijkt nogal onwaarschijnlijk.