CD Recensies

BUSONI: PIANOWERKEN, MADGE

Busoni: Pianowerken. Deel 1 24 Préludes, 2 Tanzstücke; Baletscène nr. 4; Racconti fantastici; Variaties en fuga (Chopin),; Macchiette medioevali; Stücke für Pianoforte; Deel 2: Elegien; Suite campestre; 10 Variaties (Chopin); Fantasia contrappuntistica; Koraalvoorspel (Bach); Nuit de Noël; Indianisches Tagebuch I; 4 Klavierstudien; Fantasia (Bach); Deel 3: 6 Sonatinen; 3 Albumblätter; Notturni; Prologo; Perpetuum mobile; An die Jugend; 7 Kurze Stücke; Prélude & Etude en arpèges; Toccata; Preludio; Fiantasia; Ciacona. Georffrey Douglas Madge. Philips 420.740-2 (6 cd’s, 6u 25’29”). 1986

 

Er zullen niet zoveel componisten zijn die zo bewust hebben vermeden om echt populair te worden. Net als Liszt en Rachmaninov had Busoni een nogal afgunstige kijk op zijn loopbaan als virtuoze pianist, een loopbaan die hij beschouwde als een ijdel alternatief van het serieuze werk als componist. Daarom ademen zijn werken vaak een sfeer van duistere intellectualiteit en ook wel van verlatenheid, eenzaamheid.

Dergelijke muziek begint in Brendels woorden pas te leven en te gloeien wanneer de juiste ogen erop vallen. Wat dat betreft, is Geoffrey Douglas Madge een uitstekende pleitbezorger. Hij beschikt op een paar minder geslaagde momenten na over een uitstekende technische beheersing over de vaak erg lastige en heel complexe muziek. Wanneer hij de linkerhand kant soms wat zwaar aanzet, kan dat best in overeenstemming zijn met ’s componisten bedoelingen. Over puur uithoudingsvermogen in de zwaardere, langere stukken valt ook niet te klagen, maar belangrijker nog is dat hij ook de gevoelige en geheimzinnige momenten expressie verleent.

Dat de vertolkingen niet steeds honderd procent geslaagd zijn, is vergeeflijk wanneer we weten dat het om ‘live’ registraties gaat, waarbij het publiek zich muisstil hield (of is achteraf uitgemonteerd). Hier is sprake van een bewonderenswaardige prestatie.

Officieel is de Philipsopname helaas uit de roulatie, maar de drie delen afzonderlijk zijn nog via internet leverbaar als nr. 420.741/2, 420.742-2 en 420.743-2.

Wie met kleinere brokken pianomuziek van Busoni aan de slag wil, kan bijvoorbeeld Pöntinen (CPO CPO 999.702-2 en 999.853-2) of Tozer (Chandos CHAN 9394) proberen.