CD Recensies

BOCCHERINI: STRIJKKWINTETTEN

 

BOCCHERINI: Strijkkwintetten nr. 1 in d op. 25/1 G 295, nr. 4 in C op. 25/4 G 298 en 6 in a op. 25/6; Menuet uit Strijkkwintet in E op. 11/5 G 275. Leden van Europa galante. Virgin 545.421-2 (60’). 1999

 

De frustratie van degenen die proberen om Boccherini’s vele werken te identificeren aan de hand van hun opusnummers kunnen aan het eind van hun verwarrende zoektocht eindigen in een psychiatrische kliniek omgeven door vrouwen en mannen in witte jassen.

Het eerste drietal van de zes kwintetten die in de eigen catalogus van de componist vermeld stonden als op. 25, maar stond aanvankelijk te boek als op. 36/4, op. 47/9 en op. 47/5; het zestal uit op. 11 waarvan het menuet uit nr. 5 als geamputeerd wereldberoemd werd in allerlei bewerkingen, verscheen als op. 13 en werd later op. 20.

Gezegend in Gérard die in deze chaos orde op zaken stelde. Gegeven het feit dat Boccherini ruim honderd strijkkwintetten in verschillende bezettingen (met standaard 2 violen, maar ook 2 altviolen, met contrabas en ook met gitaar) schreef, is het niet zo verwonderlijk dat het hier verenigde stel in de cd wereld nogal uniek is.

Het stel kan mooi dienen als ideale inleiding op een genre vol melodische inventiviteit, fraaie harmonieën en met een mooie afwisseling tussen dynamische en statische momenten. Soms wachten zelfs leuke verrassingen.

Niet alleen de muziek in onweerstaanbaar, ook de onderhavige verklankingen op oude instrumenten (of kopieën daarvan) is van het hoogste kaliber en munt uit door fijnzinnigheid.