CD Recensies

BACH, J.S.: CONCERTS AVEC PLUSIEURS INSTRUMENTS VI

 

Bach, J.S.: Concerts avec plusieurs instruments VI. Orkestsuite nr. 4 in D BWV 1069; Klavecimbelconcert nr, 4 in A BWV 1055; Brandenburgs concert nr. 1 in F BWV 1046; Concert voor 4 klavecimbels en orkest in d BWV 1065. Ensemble Café Zimmermann. Alpha 181 (59’28”). 2004, 2010

 

Sinds 1729 verzorgde Bach met zijn zonen andere musici wekelijkse concerten in het Zimmermannische Caffeehaus in Leipzig. Het gebouw is nog te bewonderen op een fraaie gravure van Georg Schreiber.

In 1998 lieten de klaveciniste Céline Frisch en de violist Pablo Valetti zich
inspireren door dit koffiehuis om een nieuw barokensemble op te richten. Het naar believen en noodzaak samengestelde ensemble kreeg vooral in België een plaats in de muziekwereld. 

Puttend uit Bachs vele puur orkestrale en concertante werken werd een aantal geschakeerde programma’s voor cd gebruik ontwikkeld; dit is het zesde in de lopende reeks. Waar men gangbaar opnamen met een duidelijke eenheid kiest (‘de’ vier orkestsuites, ‘de’ zes Brandenburgse concerten enz.) wordt hier een mix geboden die door zijn afwisseling best aantrekkelijke kanten heeft.

De interpretaties zijn vlot en levendig waarbij wel enig risico bij alle spontaniteit wordt genomen.. Het lijkt of in het algemeen de laatste tijd wordt gekozen voor snellere tempi dan tien jaar en langer geleden. De bezettingen zijn terecht aan de kleine kant met bijvoorbeeld zes violen, 1 contrabas, maar wel 3 hobo’s en 2 trompetten in de Orkestsuite, slechts 1 strijker per stem in het Klavecimbelconcert. Dat draagt bij aan de transparantie.

Verder kan het rustig aan de initiatoren Frisch en Valetti worden overgelaten om de andere uitvoerenden mooi op het goede spoor te houden. De samenstelling van het optreden dat net een uur duurt is goed bedacht. Omdat de tracks afzonderlijk toegankelijk zijn kan de luisteraar thuis zelf de volgorde bepalen in tegenstelling tot de bezoekers van Café Zimmermann.