CD Recensies

BACH, C.P.E: KLAVIERSONATES

 

Bach, C.Ph. E.: Clavichord sonates in D H. 5 W. 65/3; 6 Vroege sonates H.7/12 W. 64/1-6; in Es H. 16 W. 65/7. Miklós Spányi. BIS CD 882 (79’30”). 1997

 

Eind jaren negentig  ondernam de Jongaarse clavichord speler Spányi de moedige poging om de klavierwerken van Carl Philipp Bach integraal op te nemen Dat oeuvre omvat ruim driehonderd werken. Het resultaat is behalve op deze cd te vinden op onder meer de BIS nrs. 878, 879, 963, 964 en 1329.

Bekend is dat de muziek van deze Bachzoon vol excentrieke effecten zit; Spånyi geeft ze het volle pond, alleen kan men zich afvragen of hij niet overdrijft ten koste van de continuïteit. Je kunt ook teveel aandacht willen vestigen op details en daarvoor desnoods het tempo teveel wisselen. Anderzijds weet hij wel fraai structuren te bundelen.

Als de vertolker niet teveel van het moment geniet, maar de logische muziekstroom niets in de weg legt, is hij op zijn best. 

De opname klinkt heel direct wat voor een zwak klinkend clavichord waarschijnlijk een noodzaak is om de muziek impact te laten maken. Het gebruikte instrument dateert uit 1993, werd gebouwd door Joris Potvlieghe naar een Saksisch model uit omtrent 1770. Nadeel is wel dat de ademhaling van de speler ook goed hoorbaar is. 

Een beter alternatief is er momenteel niet, dus……