CD Recensies

BACH, J.S.: HOHE MESSE, HERREWEGHE

 

Bach: Mis in b BWV 232, Hohe Messe. Dorothee Mields (s), Hana Blažikovà (s), Damien Guillom (ct), Thomas Hobbs (t), Peter Kooij (bs) met het Collegium vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. Phi LPH 004 (2 cd’s, 1u 41’18”). 2011

 

Oneerbiedig gezegd heeft het een haast Karajanesk trekje in medialand: binnen vijftien jaar na de vorige opname uit 1998 van Bachs Hohe Messe met hetzelfde koor doch goeddeels andere solisten (Johannette Zomer, Véronique Gens, Andreas Scholl, Christoph Prégardien, Peter Kooij en Hanno Müller-Brahmann) op Harmonia Mundi HMC 90.1614/5 met een nieuwe uitgave komen. Niet omdat de opnametechniek in die periode zoveel beter zou zijn geworden, of de inzichten in het werk zo radicaal zouden zijn veranderd maar mogelijk vooral door zakelijk inzicht, dat Karajan ook niet vreemd was, getuige zijn eigen video imperium.

Hoewel Herreweghe tijdenlang Harmonia Mundi als thuislabel had, zwierf hij ook langs Virgin, Accent, Petatone en Channel Classics. Begrijpelijk dat je dan als je weet dat goede verkoopcijfers garant staan liefst het eigen Phi huis construeert waar je met je ensembles zelf kunt bepalen welk repertoire je wilt vastleggen.

Meer dan voorheen voegt de dirigent zich in de huidige trend van kleinschalige bezetting (de koor- en orkestleden zijn niet gespecificeerd), snellere tempi dan vroeger, compacter musiceren. Dat gebeurt hier heel homogeen, behoorlijk fijnzinnig en inzichtelijk. In zo’n concept passen niet de stersolisten van veel vroegere opnamen, maar mensen die wel beschikken over een heldere, fraaie barokstem die niet te anoniem ageren zoals hier. Orkestrale solisten – fluit, viool – manifesteren zich fraai.

Het contrapunt van het tweede Kyrie, de vreugdevolle uitbarstingen aan het begin van het Gloria komen prachtig uit de verf. En toch blijft de sfeer steeds eerder intiem dan groots. Heel mooi en van grote ervaring getuigend.

Zo valt er heel veel goeds over deze nieuwkomer te melden. Alleen: zo uniek is deze in een zwaar bezet veld natuurlijk niet. Het loont de moeite om eens wat vergelijkingen te maken met het mooist bestaande materiaal van o.m. Gardiner (Archiv 415.514-2), King (Hyperion CDD 22051), Suzuki (BIS SACD 1701/2) en Bernius (Carus 83211). En voor degenen die aan de oude traditie vasthouden met Giulini (BBC Legends BBCL 4062-2) en Jochum (EMI 586.537-2).