CD Recensies

BACH, J.S: BLOKFLUITCONCERTEN

 

Bach, J.S: Fluitconcerten in G naar aria’s uit de Cantates BWV 215 en 32, in Bes naar Klavecimbelconcert in A BWV 1055, in D naar Klavecimbelconcert in E BWV 1053 en in D naar Klavecimbelconcert in d BWV 1059; ‘Liebster Jesu, wir sind hier’ BWV 731. Erik Bosgraaf (bfl) met Ensemble Cordevento. Brillant Classics 94296 (59’05”). 2011

 

Sinds Helmut Winschermann, HeinzHolliger en Pauline Oostenrijk hebben hoboïsten het makkelijk om op basis van cantatedelen met hobosoli en klavecimbelconcerten op basis van verloren gegane hobo- en oboe d’amoreconcerten Hoboconcerten van Bach te creëren, hoewel Bach helaas geen officiële concerten voor dat instrument heeft nagelaten.

Fluitisten komen er bekaaider af, want hoewel Bach zijn composities heeft doorspekt met prachtige fluitsoli, is er geen enkel solofluitconcert van hem en dus al helemaal geen blokfluitdito.

Dus bracht Erik Bosgraaf met wat assistentie van goede arrangeurs zelf geschikt materiaal samen. Het is een genoegen naar deze lichtelijk vervreemde werken te luisteren in zulke virtuoze, muzikanteske, fraai afgewerkte vertolkingen met begeleiding door een compact ensemble van slechts twee violen, een altviool een cello en een klavecimbel.