CD Recensies

BERIO: RECITAL I FOR CATHY, FOLKSONGS

 

Berio: Recital I for Cathy; 11 Folk songs; Weill/Berio: Gedeelten uit de Dreigroschenoper, Marie galante en Happy end. Cathy Berberian (ms) met London Sinfonietta c.q. het Juilliard ensemble o.l.v. Luciano Berio. RCA 09026-62540-2 (65’). 1972

 

Een opname die teruggaat tot 1972, maar nog steeds een unicum is en dus ook bijzonder waardevol. Authentieker kan niet met de bijzondere en veelzijdige stemkunstenares die Berberian was; haar band met Berio was in meerdere opzichten heel hecht. 

Het komische aspect van Recital I for Cathy komt bij de zangeres/actrice prachtig naar voren wanneer ze vergeefst wacht op haar pianobegeleider en vervolgens het programma doorneemt terwijl ze tegelijk en tussendoor een monoloog met het publiek houdt die veel weg heeft van een stream of conciousness in de geest van Beckett. Dit moet als een geweldige prestatie worden beschouwd.

In de loop der tijd is een aantal opnamen van de Folksongs verschenen, maar deze van een werk uit 1964 dat hier in 1968 werd vastgelegd, slaat ze eigenlijk nog steeds alle.

Bij de in het Engels gezongen ‘Ballade von der sexuellen Hörigkeit’, ‘Le grand Lustucru’ en ‘Surabaya-Johnny’ toont Berberian ondubbelzinnig aan dat ze niet voor Lotte Lenya onderdeed.