CD Recensies

BOTTESINI: CONCERTANTE WERKEN, STOTIJN

 

Bottesini: Gran duo concertant in A; Grande allegro di concerto ‘Alla Mendelssohn’; Une bouche aimée; Tutto che il mondo serra; Capriccio di bravura in A; Duo concertant over thema’s uit Bellini’s I Puritani. Rick Stotijn (cb) met leden van Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson, Liza Ferschtman (v), Christianne Stotijn (ms) e.a. Channel Classics CCS SA 32612 (57’00”). 2011

 

Giovanni Bottesini (1821-1889) hoefde zijn grote virtuositeit als bijzonder geslaagd en virtuoos contrabassist niet onder stoelen of banken te steken; hij moet de vertrouwelijke woorden van Brahms’s vader die beroemd bleef door zijn uitspraak “Een zuivere toon op een contrabas is puur toeval” hebben gelogenstraft. Jammer dat we niet meer kunnen horen hoe goed de componist zelf, die overigens ook de opera Cristoforo Colombo schreef, was.

Rick, broer van Christiane en op zijn instrument minstens zo goed als zij met haar stem, laat bijna een uur lang horen wat voor vaardige capriolen op zijn instrument kunnen worden gemaakt. Trapezenummers die hij zonder vangnet volbrengt zoals gehoopt en feitelijk ook verwacht wordt. Een aantal stukken klinkt in passende bewerkingen waarbij de solist door een grotere of juist selectieve kleinere terzijde wordt gestaan en laat het maar aan de mensen van Amsterdam Sinfonietta over om het virtuoze vertoon nog wat op te porren, daarbij het samenspel en de mooie afwerking niet in gevaar brengend.

Leuk dat in de Romance Tutto che il mondo serra zus Christianne haar stem leent voor de vocale inbreng en dat Hans Eijsackers de pianopartij gestalte geeft. De attractie van het programma is dat het zoveel eenheid in verscheidenheid biedt. Een beter pleidooi voor de bas als solo-instrument is moeilijk te bedenken.