CD Recensies

BACH, J.S.: ORGELWERKEN I, ZWOFERINK

 

Bach, J.S.: Preludium en fuga in G BWV 541, in b BWV 544 en in e BWV 548; Koraalvoorspelen ‘Vater unser im Himmelreich’ BWV 683, ‘Wir glauben alla n einen Gott’ BWV 680, ‘Christ, unser Herr, zum Jordan kam’ BWV 684, ‘Aus tiefster Not schrei ich zu Dir BWV 686’, ‘Jesu meine Freude’ BWV 610; ‘Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ’ BWV 639; ‘Herzlich tut mich verlangen’ BWV 727; ‘Meine Seele erhebt den Herren’ BWV 648, ‘Liebster Jesu, wir sind hier’ BWV 706 en ‘Vor Deinen Thron tret ich hiermit’ BWV 668; Trio in c BWV 585. Jolanda Zwoferink (org.). Prestare ZWF 3331566 (78’15”). 2011

 

Als onderdeel, als begin van eindelijk weer eens een volledige opname van Bach door een Nederlander (Nederlandse organiste beter gezegd) verschijnt deze op het prachtige Silbermannorgel uit de Dresdense Hofkirche. Het is een veelbelovend begin om orgel, locatie en het stijlbesef van de organiste in één lijn liggen.

Ze koos er bewust voor om niet per cd vaste werkgroepen vast te leggen maar om een keur van verschillende ‘genres’ bijeen te brengen. Dat zorgt voor een mooie afwisseling. Het orgelspel van Zwoferink klinkt niet nodeloos plechtstatig, maar fris en getuigt van het juiste gevoel in zowel de abstracte als de ‘programmatische’ werken. 

Verfrissend is ook dat de organiste wars is van de vroeger zo pedagogisch gerichte Duitse traditie. Ze toont energie, vooral in de grootschaliger werken en gevoel voor de achterliggende koraalmelodieën in de voorspelen.

De toelichtingen, inclusief de dispositie van het orgel, verhogen zeker voor andere organisten de waarde van de heel mooi klinkende opname.