CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 3, ANDSNES

Beethoven: Pianoconcerten nr. 1 in C op. 15 en 3 in c  op. 37. Leif Ove Andsnes met het Mahler kamerorkest. Sony 88725-42058-2 (68’16”). 2012

 

De Noorse pianist Leif Ove Andsnes was tot nu toe te bewonderen in een veelheid van meest romantisch repertoire, maar nog nooit in Beethoven. Aan die situatie wil hij een eind maken door in een reeks The Beethoven journey niet alleen de vijf pianoconcerten, maar ook de Koorfantasie op te nemen. Om dat plan te realiseren koos hij heel verstandig het willige, plooibare en enthousiasme Mahler kamerorkest dat hij zelf vanachter de vleugel bestiert. Als opnamelocatie werd wat merkwaardig voor de Dvorakzaal uit Praagse Rudolfinarum gekozen. Een zaal die heel geschikt is voor laatromantische muziek, maar die met zijn galm de solistische vleugel en het alerte orkestspel niet helemaal recht doet.

Natuurlijk wordt een respectabel niveau bereikt en toch knaagt enige twijfel. In het Eerste concert is de solist weliswaar schalks, maar het assertief genoeg tegenover het martiale orkest en de frivole jacht tussen solist en orkest in de finale valt ook in het voordeel van het orkest uit.

In het Derde pianoconcert had Andsnes iets meer romantische smart mogen tonen, maar het begin van het largo werkt hij mooi af. Hoe veelbelovend is dus het begin van deze serie in het zicht van een moordende concurrentie op een paar honderd andere cd’s?

Afwachten lijkt het devies, geef Andsnes straks een eerlijke kans. Maar op het moment staan Aimard (Teldec 0927-47334-2) en Perahia (Sony 07464-44575-2) voor het vijftal nog op de eerste plaats.