CD Recensies

BACH, J.C.: KLAVECIMBELCONCERTEN

Bach, J.C.: Klavecimbelconcerten op. 7 nr. 1 in C, 2 in F, 3 in D, 4 in Bes, 5 in Es en 6 in G. Anthony Halstead met leden van de Hanover Band. CPO 999.600-2 (73’). 1994

 

Niemand heeft zich na Ingrid Häbler (Philips) meer en vollediger ingezet voor de klavecimbelconcerten van de Londense Johann Christian Bach dan Anthony Halstead. Niet alleen legde hij dit zestal concerten uit op. 7 vast, hij wijdde zich ook aan het zestal op. 13 (CPO 999.601/2-2).

Opus 7 speelt hij in kamermuziekvorm met slechts begeleiding van 2 violen en een cello en meteen is zijn inbreng heel overtuigend met behoud van een intiem karakter. 

Opus 13 verscheen in 1777 en toont aan dat de componist nog bezig was om zijn ideeën verder te realiseren en de orkestratie te verbeteren. Verder gaat het om leuke concertjes die een frisse vertolking krijgen. Het aan die cd toegevoegde Concert in Es is vrijwel identiek met een Concertante symfonie maar hier kan de solist een dominerende rol vervullen.

Opus 14 is ambitieuzer, ook al zijn de werken mogelijk vroeger ontstaan. De eerste delen worden soms gekenmerkt door de ‘Scottish snap’ en in de finales mag de solist zijn grote virtuositeit bewijzen. Hier gebruikt Halstead een Broadwood en hij begeleidt zichzelf heel helder en gracieus.