CD Recensies

BACH, W.F.: SINFONIA'S

Bach, W.F.: Sinfonia’s in F F. 67, D F. 64, d F. 65, F ‘Ertönet, ihr seligen Völker’ F. 88, D F. 91 ‘Wo geht die Lebensreise hin?’ en G F. 92 ‘O Wunder’; Bach, J.S.: Orkestsuite nr. 5 in g BWV 1070. Carl Philipp Emanuel Bach kamerorkest o.l.v. Hartmut Haenchen. Berlin Classics BC 1098-2 (65’08”). 1993

 

Deze opname zorgt voor een goede introductie van de orkestrale muziek van Wilhelm Friedemann, de lievelingszoon van de grote Bach. Sommige van zijn werken dragen een ondertitel, bij de sinfonia in D F. 64 is dat niet het geval, maar bekend is dat deze driedelige compositie was voorbestemd als inleiding van de cantate ‘Dies ist der Tag’. Bij sommige andere identieke werken is het hier wel expliciet vermeld.

In het algemeen gaat het bijzondere, heel expressieve werken die door het oude orkest van initiator Haenchen volgens alle heersende stijlregels worden uitgevoerd.

De onbekendste vijfde orkestsuite van Bach sr. is meer dan een simpele toegift: het werk krijgt een volwaardige interpretatie.

Wie eenmaal de smaak te pakken heeft wat deze te onbekende Bachzoon betreft, moet vooral ook zijn Fluitsonates (Camerata Köln op CPO 777.087-2) en voor 2 fluiten (Konrad Hünteler en Michael Schmidt-Casdorff op MDG 311.98440-2) proberen.