CD Recensies

BEACH: SYMFONIE, PIANOCONCERT

Beach: Pianoconcert in cis op. 45; Symfonie in e op. 32 Gaelic. Alan Feinberg met het Nashville symfonie orkest o.l.v. Kenneth Schermerhorn. Naxos 8.559139 (78’57”). 2002

 

Een aardige inleiding tot het werk van de Amerikaanse componiste Amy Beach (1867-1944) vormt deze cd. Naxos had namelijk de goede gedachte om het aantrekkelijke en ambitieuze pianoconcert uit 1898/99 te combineren met de even plezierige symfonie uit 1894/6 die ontstond nadat ze onder de indruk was geraakt van de première van Dvoraks Nieuwe Wereld symfonie in Boston. Daardoor wilde ze graag in haar eigen werk vier traditionele melodieën van een ‘simple, rugged an unpretentious beauty’ als een uitgangspunt gebruiken voor deze Gaelic symfonie. Maar het meeste materiaal is puur van haar zelf.

Alan Feinberg plaatst het werk in zijn vertolking terecht in de grote romantische traditie met een extra scheutje bravour in de finale. En Kenneth Schermerhorn zorgt voor een weldadig warm, lyrisch klankbad om de solist heen. Op zichzelf levert hij een al even weldadige interpretatie van de symfonie. Muziek die best wat meer aandacht waard is.

Wie dit spoor verder wil volgen, zou eens wat kamermuziek kunnen proberen, bijvoorbeeld het gevarieerde programma van Diana Ambache op Chandos CHAN 9752.