CD Recensies

BYRD: MISSEN E.A.

Byrd: Missen voor 3, 4 en 5 stemmen. Hilliard ensemble o.l.v. Paul Hillier. EMI 763.441-2 (77’27”). 1983

 

Byrd: The morning service; The evening service; Mis voor 5 stemmen. Vocale solisten, Robert Graham Campbell (cantor), Richard Farnes (orgel) en het King’s College koor, Cambridge o.l.v. Stephen Cleobury. EMI 747.771-2 (65’04”). 1986

 

Byrd schreef de nodige intense en expressieve muziek voor de Latijnse kerkriten. Dat verbaasd enigszins omdat er voor die muziek weinig gelegenheid moet zijn geweest voor publieke uitvoering. Die bleven waarschijnlijk beperkt tot de kapellen in R.K. woningen.

In deze werken maakte hij nogal gebruik van imitatieve polyfonie, een stijl die hij overnam van Italiaanse tijdgenoten als Palestrina. Met zijn expressieve en rijke harmonieën moet Byrd het genre heel congruent hebben ondergaan met zijn eigen opvattingen. Zeker de missen zijn compact en daardoor kernachtiger. Ongeacht het aantal stemmen klinken ze heel helder en direct; het contrapunt staat de verstaanbaarheid van de tekst geen moment in de weg.

De ensembles van Hilliard en Cleobury  produceren een genuanceerde, vrij warme klank die voor een goed tegenwicht van de nogal strenge materie zorgt. Uiteraard horen we alleen jongens- en mannenstemmen. De hoge stemmen hebben iets etherisch.

Voor de 3- en 4 stemmige mis bestaat geduchte concurrentie van het King’s College koor uit Cambridge (Decca 467.7090).