CD Recensies

BACH, J.S.: KLAVECIMBELCONCERTEN (COMPLEET)

Bach, J.S. Klavecimbelconcerten nr. 1 – 7 Concerten voor 2 klavecimbels en orkest nr. 1-3; Concerten voor 3 klavecimbels en orkest nr. 1-2; Concert voor 4 klavecimbels en orkest. Trevor Pinnock, Kenneth Gilbert, Lars Ulrik Mortensen en Nicolas Kraemer met The English Concert. Archiv 447.709-2, 471.754-2 (3 cd’s, 3u. 19’27”). 1979/81

 

De meeste van Bachs klavecimbelconcerten begonnen hun leven in een andere vorm. Het waren meestal concerten voor andere instrumenten, of zoals in het geval van het Concert voor 4 klavecimbels, een concert van Vivaldi.

Gedurende het omzettingsproces van een concert voor een melodie instrument of instrumenten kon Bach in de transcriptie polyfoon te werk gaan en een stem toevoegen. Dat veranderde meestal het karakter van deze werken nogal: het klankweefsel werd dichter, de uitwerking van de thematische gedachten complexer.

Verschillende van deze werken werden geschreven voor het Collegium Musicum in Leipzig en hebben waarschijnlijk geklonken met Bach als (een van de) solist(en).

De opnamen van Pinnock verschenen in 1981 en hebben sindsdien – met alle respect voor Ton Koopman (Erato 0630-16166/8) – het veld aangevoerd. In de soloconcerten speelt hij lichtvoetig en met panache, getuigend van weloverwogen stijlbesef. De tempi zijn aan de vlotte kant, maar het resultaat overtuigt als er zo spontaan wordt gespeeld. Ook de dubbelconcerten, die het laatst (digitaal) werden opgenomen, worden gekenmerkt door een assertieve aanpak die hooguit de langzame delen wat van hun innerlijke rust wegneemt.