CD Recensies

BABBITT: DIVERSE WERKEN

Babbitt: Around the horn; Whirled series; None but the lonely flute; Homily; Beaten paths; Play it again, Sam; Soli e duettini; Melisma. Group of contemporary music. Naxos 8.559259 (75’11”). 1996

 

Dat iemand die een overtuigde serialist acht zichzelf een maximalist noemt, wijst op een relativerende geest. Dat hij zich met dodecafonie en elektronische muziek bezig hield en een wiskundige achtergrond heeft, zal de meeste luisteraars ook niet gerust stellen. Toch is het zeker met behulp van een goedkope uitgave best de moeite waard eens nader met Milton Babbitt (1916-2011) kennis te maken.

Sommige titels van de bovengenoemde werken maken een speelse indruk. Herhaling is vreemd aan de meest korte stukken, een voortdurende snelle groei daarentegen is haast wet. Vreemd is het waarschijnlijk op het eerste gehoor, maar een cd is nu juist nuttig om door voortdurend herhalen wat vertrouwder met de materie te raken.

Aan inzet en toewijding ontbreekt het de uitvoerenden niet. Wie zijn nieuwsgierigheid gestimuleerd voelt, kan naar meer materiaal van de componist zoeken, op labels als GM en Composer’s Recordings is meer van hem te vinden.