CD Recensies

BUSNOIS: MISSA O CRUX LIGNUM; CHANSONS, MOTETTEN

Busnois: Chansons: ‘Amours nous traitte honnestement/Je m’en voy’; ‘A une damme j’ay fait veu’; ‘Est-il merchy de quoy on puet finer?’; ‘Ja que li ne s’i attende’; Missa O crux lignum; Chanson-motet: ‘Resjois-toy, terre de France’; Motetten: ‘Gaude caelestis Domina’; ‘Incomprehensibilia/Praeter rerum ordinem-. Orlando Consort. Harmonia Mundi HMU 90.7333 (62’31”). 2003

 

Antoine Busnois (ca. 1430-1492) was een avontuurlijke en controversiële clericus die veel reisde. In de jaren 1460, toen hij kapelaan was aan de kathedraal van Tours, was hij verwikkeld in geweld tegen een andere priester waarvoor hij werd geëxcommuniceerd, maar vervolgens weer door paus Pius II werd vergeven.

Later was hij in Poitiers werkzaam waar hij een vrediger reputatie als dichter en musicus verkreeg. Daarna kreeg hij een functie in de hofkapel van de hertog van Bourgondië en volgde hij de hertog in diens strijd gedurende de periode 1467-1475.

Hij eindigde zijn kerkelijke loopbaan in Brugge. Manuscripten en drukken van zijn werk zijn in vele landen teruggevonden, inclusief Italië en Engeland. Dat toont aan hoe zeer hij al tijdens zijn leven overal gewaardeerd werd.

De muziekstukken die hier zijn samengebracht illustreren goed hoe veelzijdig Busnois als componist was. De chansons en het vaderlandslievende chanson-motet zijn opvallend informeel en ze verschillen totaal van de gewijde muziek. Dat is heel goed begrepen door de vier leden van het Orlando Consort die niet alleen een mooi divers programma afwikkelen, maar dat ook op bewonderenswaardige wijze doen.